Vorbește cu medicul tău

COPAC – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a organizat o serie de de traininguri de comunicare dedicate organizațiilor de pacienți cu tema « Vorbește cu medicul tău ». Pe data de 14 iunie a participat și Asociația Gaucher România la workshop-ul organizat la Cluj-Napoca și a fost o experiență benefică. Totodată, au fost organizate și trei traininguri de comunicare în sănătate pentru studenții la medicină din București și din Cluj.

Orice ocazie e bună pentru a ne informa și forma, ca pacienți. Comunicarea eficientă, de bună calitate este cheia unei bune relaii între medic și pacient. Cand ești pacient cu o boală cronică, și mai ales rară, într-o societate în care mai sunt multe nevoi care nu sunt satisfăcute, astfel de formări sunt foarte binevenite.  

Pacienții au rolul lor în dezvoltarea unei mai bune relații cu profesioniștii din sănătate.

Subiectele abordate în cadrul tuturor trainingurilor au fost comunicarea medic-pacient, comunicarea cu presa și comunicarea oline.
”Pentru mine, ca președinte al unei asociații de pacienți la început de drum, este important să învăț de la oameni cu experiență lucruri, pe care sa le aplic în asociația noastră și să împărtășesc aceste noutăți membriilor asociației” a declarat Andreea Maria Szabo, președintele Asociației Charcot Marie Tooth România.


”Din experiența noastră, am constatat că este o mare nevoie de pregătire în comunicarea medic-pacient, motiv pentru care am derulat acest program de training. Interesul crescut al reprezentanților asociațiilor de pacienți, ne-a făcut să credem că este nevoie de astfel de traininguri, atât pe comunicare, cât și pe alte zone, cum este organizarea sistemului de sănătate, aprobarea medicamentelor, etc.” a precizat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Text redactat pe baza informațiilor transmise de Maria Pop, Asociația Gaucher România