ACTIVITATEA FIZICĂ ȘI BOALA GAUCHER

În cadrul bolilor cronice nu se pune un accent mare pe activitatea fizică, multe persoane nu îndrăznesc să practice vreun sport, fie el cât de ușor pentru că au « oase fragile »,  sunt « obosiți » datorită bolii sau pur și simplu pentru că ” sunt bolnavi” . Chiar și în aceste situații este recomandată o activitate fizică regulată, mișcarea are efecte pozitive asupra întregului organism, întărește oasele, ne ameliorează tonusul moral, scade oboseala și ameliorează rezistența organismului.

Sportul te obosește, bineînteles. Dar îți dă energie!

Organismul va rezista mai bine la oboseală daca activitatea fizică este repetată în mod regulat. Corpul va fi într-o formă mai bună, indiferent de tipul activității fizice, din moment ce activitatea e adaptată persoanei .

Oboseala, fie ea fizică, cronică, ca urmare a unei boli sau surmenaj, este o cauză foarte frecventă a sedentarismului. Incapabilă să desfășoare o activitate fizică sau mentală în mod susținut, persoana obosită e lipsită de tonus și energie și acest lucru se răsfrânge asupra moralului ei.

Un cerc vicios se constituie astfel: resursele necesare pentru a face o activitate fizică scad pe zi ce trece. Sedentarismul slăbește mușchii, scade condiția fizică și poate provoca la rândul său boli cronice. 

O activitate fizică regulată dă rezultate mai ales pe termen lung, o senzație de « bine » se instalează. Firește că într-o prima fază există riscul unui disconfort muscular sau articular, pot apărea dureri.  Este foarte important să ne ascultăm pe noi inșine, nu este de dorit un efort prea mare care poate cauza dureri sau fracturi.

O activitate fizică regulată are efecte benefice asupra stresului, depresiei si anxietății. Și acest lucru e important, mai ales că studiile arată că ar exista un risc crescut de anxietate si depresie în rândul pacienților cu boala Gaucher.

Activitatea fizică regulată e foarte importantă mai ales în situații de stres și oboseală psihologică !

Simplul fapt de a merge cu un ritm susținut, tonic, 20-30 minute/zi, reduce starea de anxietate și semnele de depresie. În timpul activității fizice se sintetizează în creier anumiși neuromediatori, substanțe chimice care ne ajută să ne simțim mai bine. În cazul unei activități fizice regulate, scade percepția oboselii, iar mușchii sunt mai antrenați și deci oboseala va apărea din ce în ce mai târziu.

De asemenea, o activitate fizică regulată are un rol important în tulburările de somn. Ea ușurează adormirea, cu condiția să fie respectată o durată de cel puțin 3 ore între activitatea fizică și perioada de somn.

Cuvintele cheie de reținut sunt:

  • activitatea fizică respectivă trebuie să ne placă
  • practicarea ei să fie regulată (cel puțin de 3 ori/ săptămână), să fie intensificată progresiv, cu blândețe, și în siguranță (adică adaptată condiției dvs fizice).

Practica activității fizice în grup, cu prietenii, respectând  nivelul de antrenament al fiecăruia, va crește motivarea pentru activitatea sportivă.

Aveți grijă să vă fixați obiective realizabile! Puteți încerca să vă depășiți limitele, dar în mod rezonabil.

Gradinăritul sau mici activități pe lângă casă, activități care cer un efort fizic, se integrează și ele într-o activitate fizică regulată. Pentru cei care nu pot merge din cauza durerilor sau din alte motive (artroză, proteză), activitățile pe segmente sunt folositoare (de exemplu mișcări repetate ale brațelor, cu ajutorul unor mici greutăți sau benzi elastice).

Activitățile în apă (înotat, gimnastică blândă) pot fi accesibile și celor care au o limitare mai mare din cauza durerilor.

Creșterea progresivă a intensității efortului este esențială pentru ca acesta să fie durabil în timp, fără frica de a fi obosit sau de a abandona, fără a declanșa dureri.

Dacă nu aveți obiceiul de a practica vreun sport, începeti cu un marș simplu, susținut, de vreo 10 minute, fără denivelări, după care puteți crește intensitatea progresiv și puteți chiar adăuga denivelări. 

Și nu uitați, ascultați-vă organismul! Dacă aveți simptome neobișnuite, dureri sau alte limitări, faceți o pauză și cereți eventual un sfat medicului dvs.