DESPRE VACCINURI (pentru că tot vorbește toată lumea despre ele)
Vaccinurile sunt medicamente.
Grație lor, persoanele tratate sunt protejate (imunitate individuală) împotriva unor boli infecțioase potențial mortale sau generatoare de sechele grave. Pe de altă parte este limitată transmiterea bolilor către persoane fragile (imunitate de grup).
Vaccinurile fac parte din produsele farmaceutice cu o producție dintre cele mai complicate, elaborate și controlate. Fiind administrate unei populații sănătoase, alcătuită mai ales din copii, se dorește să fie cât mai sigure.
Această producție presupune mai multe etape :
- cunoașterea bolii (cauze, mecanismul de producere al bolii, acela de apărare al organismului)
- studiul germenului implicat (bacterie/virus – rezervor, mod de transmitere)
- fabricarea mai multor tipuri de vaccin
- studii clinice la om (care durează între 9-14 ani)
- înregistrarea pentru evaluare a vaccinului la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) – unde se analizează raportul beneficiu – risc, fabricarea efectivă a vaccinului (70% din timpul de fabricare al unui vaccin e dedicat controalelor de calitate!)
- urmărire post – AMM (AMM = autorizație de punere pe piață) cu recoltarea continua a efectelor secundare; acum este posibila declararea acestor efecte secundare de către pacienții înșiși on-line.
În general sunt necesari 12 ani în medie pentru a produce un vaccin.
Fabricarea unui vacin est foarte complexă
Vaccinurile se administrează mai ales în timpul copilăriei
Ce este thiomersal-ul?
Este un antiseptic derivat din mercur utilizat ca și conservant, dar este o formă care nu se acumulează în organism spre deosebire de metil-mercur. Multe vaccinuri mono-doză nici nu conțin acest conservant.
Adjuvanții din vaccin sunt utilizați pentru a crește răspunsul imunitar (pentru ca vaccinul să dea o protecție mai bună). Sărurile de aluminiu sunt folosite ca adjuvant de prin anii 1920 iar din anul 2007 modul lor de acțiune este bine cunoscut.
Vaccinurile fabricate în regim de urgență (de exemplu într-o pandemie) respectă și ele reguli stricte de securitate și control.
Vaccinul împotriva gripei se face anual pentru că virusul gripei este foarte schimbător de la un an la altul.
80% din vaccinuri sunt fabricate de către 5 mari producători farmaceutici, și nu de către companii mici și obscure, tocmai datorită investițiilor mari necesare pentru a asigura obținerea unor produse de calitate.
Transmiterea unei boli contagioase este direct proporțională cu numărul de persoane receptive la acea infectie, adica ne-protejate de catre vaccin.
Deci, cu cât sunt mai multe persoane imunizate (vaccinate) într-o populație, cu atât scade riscul de transmitere al bolii de la o persoană la alta: aceasta se numește imunitate de grup. Ea folosește mai ales pentru a scădea riscul de infectare al persoanelor sensibile care nu pot fi vaccinate din cauza unei contra-indicații.
De exemplu în cazul rujeolei (prima cauză de moarte infantilă în lume): este vorba despre o infecție virală foarte contagioasă care se transmite ușor pe cale respiratorie unui număr mare de persoane – o persoană bolnavă poate infecta 15-20 alte persoane. Este o boală care poate fi mortală prin afectare pulmonară, neurologică sau cardiacă gravă. Pentru a putea limita aceasta transmitere a virusului ar trebui ca 95% din populație să fie vaccinată. În afara vaccinării insuficiente a populației, o altă problemă este și faptul că anumiți pacienți vaccinați nu răspund la aceste vaccinuri si nu dezvoltă anticorpi (aproximativ 5%). Totusi, este important sa reținem că dintre cei bolnavi, 80% sunt ne-vaccinați corect.
Datorita vaccinării, numărul de boli infecțioase scade, îngrijorarea asupra efectelor secundare crește și la un moment dat se pierde din vedere necesitatea vaccinării.
Putem spune că vaccinarea este victima succesului său.
La ora actuală variola este singura boală contagioasă eradicată la nivel mondial ca urmare a vaccinării (OMS, 1980).
Sinteză și redactare: Dr Mihaela Dan
Sursa: https://www.inserm.fr/information-en-sante/seminaires/sks-vaccinations