SPLENECTOMIA, RISCUL INFECȚIOS
Scoaterea splinei (splenectomia) crește riscul infecțiilor: unul din rolurile esențiale ale splinei este distrugerea anumitor bacterii, virusuri și paraziți; dacă splina este scoasă, apărarea organismului scade ( limfocitele T cresc doar temporar apoi scad, iar limfocitele B dispar).
Faptul ca unii pacienti splenectomizați (fără splină) au « noroc » și fac mai rar infecții sau deloc, nu înseamnă că sunt protejați pe viață. Este imprevizibil, infecțiile vor putea apărea ulterior. Dar riscul de infecție este cert mai mare la splenectomizați, studiile științifice au dovedit-o. Acest risc crește și în legătura cu alți factori: vârsta, oboseala, fumatul, medicamente care scad imunitatea (cortizon, imunodepresoare, chimioterapie), infecții virale.
În anul 2017 în România erau declarați 23 de pacienți cu boala Gaucher splenectomizați.
Singurele medicamente care pot scădea riscul unei infecții sunt vaccinurile însă este un lucu cunoscut că nici ele nu protejează 100%. Rămân în schimb singura măsură care poate crește imunitatea împotriva infecțiilor bacteriene sau virale. Nu există din păcate studii științifice pentru alte măsuri de « creștere » ale imunității.
Vaccinurile nu cresc riscul de autism așa cum s-a vehiculat in presă (nu există nici un studiu fiabil în acest sens). Curentul anti-vaccinist prezent în media peste tot în lume nu are la bază studii științifice, ci știri false (fake-news). Din păcate, multe persoane preferă să creadă aceste informații decât părerea specialiștilor în domeniu.
Pneumococul este o bacterie pe care o avem mulți dintre noi în mod natural în gură sau în nas, dar care uneori « se activează » și provoacă infecții (sinuzite, otite, bronșite, pneumonii).
Pentru a proteja persoanele cu imunitatea scazută se face o primă injecție cu vaccinul PREVENAR 13 si după cel puțin 8 săptămâni se face al doilea vaccin, numit PNEUMOVAX. După aceea, este indicat să se faca rapel (o noua injecție) tot la 5 ani cu PNEUMOVAX (la copii protocolul e diferit).
Ar fi bine ca și cei din jurul dvs să fie cu vaccinurile la zi pentru ca să nu reprezinte pentru dvs un risc de transmitere a infecțiilor.
Este foarte recomandat să aveți asupra dvs o notă/document care să menționeze faptul că sunteți o persoană splenectomizată, pentru ca în caz de accident și eventuală operație să poata fi luate măsurile de profilaxie antibacteriană (antibiotice înainte de operație pentru a preveni infecțiile, și după).
Febra la un pacient splenectomizat trebuie supravegheată cu multă precauție și trebuie consultat rapid un medic. Administrarea de antibiotice este indicată de către medic. Există protocoale bine definite pentru că uneori poate fi vorba de un pneumococ rezistent la anumite antibiotice, sau de alți germeni.
Riscul de OPSI (IPSF – infectie postsplenectomie fatală) este rar, dar acest tip de infecție este foarte grav.
Pe lângă vaccinul împotriva pneumococului sunt recomandate și alte vaccinuri (anti-Haemophilus B, meningococul la cei sub 25 de ani) precum și vaccinul antigripal anual.
Medicul dvs de familie trebuie să fie informat de administrarea vaccinurilor.
Splenectomia (practicată uneori înainte de cunoașterea diagnosticului de boală Gaucher) poate fi însoțită de un risc infectios mai mare și acest lucru trebuie luat în serios. Alternativele de tratament medicamentos în boala Gaucher și înțelegerea riscului infecțios fac ca splenectomia totală să nu mai fie singura soluție recomandată, se vor încerca mai degrabă operațiile parțiale (doar o parte din splină) când este absolut necesar.
Riscul de OPSI (IPSF – infectie postsplenectomie fatală) este rar, dar acest tip de infecție este foarte grav .
Pentru cei care vor să afle mai multe detalii veți găsi aici câteva referințe recente
Dr Mihaela Dan
https://bmj.ro/articles/2008/10/27/prevenirea-infecţiei-severe-după-splenectomie
https://sofia.medicalistes.fr/spip/IMG/pdf/Gestion_du_risque_infectieux_chez_le_splenectomise.pdf